A személyiség alappillérei közé tartozik az önbizalom, az önismeret, az önszeretet. Ha ezek jól működnek az életünkben, biztosak és stabilak, akkor magabiztosak, sikeresek, kiegyensúlyozottak tudunk lenni.

Mit is akarunk valójában?

A külső elvárásoknak (érkezzen az a párunktól, a családunktól, a társadalomtól) való megfelelési kényszer, a gátló hitrendszerek az okai annak, hogy gyakran azt érezzük, nem találjuk a helyünket a világban, az életünkben, mintha annak csak külső szemlélői lennénk, ami ellehetetleníti, hogy a saját vágyainkat éljük meg, vagyis hogy azt az életet éljük, amit szeretnénk.

Értelmetlennek hangzik, igaz? Mégis ezt tesszük, mert tudat alatt félünk attól, hogy csalódást okozunk másoknak, hogy nem vagyunk elég jók, nem vagyunk képesek rá, nem fognak szeretni minket, és akár még el is veszíthetjük őket.

Változás és változtatás

A szándék a változásra az önmunka alapja. Amennyiben felismered, hogy így neked nem jó, és szeretnél ezen változtatni, az már egy óriási lépés.

Hogyan tudnál önazonos életet élni, ha nem tudsz kiállni magadért, ha nem hiszel magadban és a képességeidben, ha nem vállalod fel és véded meg a véleményed? Ha bizonytalan vagy, akkor biztosan ez az az élet, amit élni szeretnél?

Az önbizalmunk megerősítéséért nagyon keményen meg kell dolgoznunk, nem kapjuk ingyen.

Magabiztosság

A magabiztosság rendkívül fontos az önbizalom és önbecsülés tekintetében. Azt jelenti, hogy tudjuk, mit akarunk, képesek vagyunk azt megteremteni magunknak, kiállunk mellette.

Ha fejlesztjük, erősítjük az önbizalmunkat, akkor az az egész életünkre kihatással lesz. A siker alapja az önbizalom. Félelmektől megbénítva nehezen tudunk teremteni sikeres életet. A kulcs az, hogy tisztán lásd magad, ismerd meg az erősségeid és a gyengeségeid. El kell fogadnunk, hogy élhetünk olyan csodás életet, amelyben szárnyalhatunk, a saját sorsunkat mi magunk alakíthatjuk, hittel, szeretettel és bizalommal fordulhatunk a világ felé.

Tény és való, hogy mindenkinek vannak negatív gondolatai, érzései alkalomadtán, ez természetes. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy ezeken képesek vagyunk változtatni, mindössze csak akarnunk kell.

Önmunka

Ha valaki elkezdi „edzeni”, megdolgozni az önbizalmát, kiáll önmagáért, hinni kezd magában, még nem azt jelenti, hogy többet nem kell önmunkával foglalkoznia, hanem azt, hogy képes lesz szembenézni a döntéshelyzetekkel, cselekedni, nem fog megrekedni bizonyos szituációkban, nem fogja sajnálni és sajnáltatni önmagát.

Sok esetben az önbizalom, a magabiztosság hiánya a gyermekkorunkból fakad. Abban a környezetben, ahol a legtöbb támogatást kellett volna kapnunk, ott szegték szárnyunkat önbizalom tekintetében. Az ilyen mélyen és intenzíven rögzült mintákat kitartó és fáradságos önmunkával tudjuk elengedni és felülírni.

Tervezett lépések

A változtatás szándékának terve elméletben gyorsan meg is születhet bennünk, azonban annak a gyakorlatba való átültetése már lényegesen keményebb dió. Ha döntéshelyzet elé kerülünk, akkor a „jó öreg” minták felülkerekedhetnek rajtunk, meghátrálásra kényszeríthetnek minket, hiszen azokat ismerjük, tudjuk, hogy mit várhatunk. Az új szituáció félelmetes, hiszen kilépünk a komfortzónánkból, nem a megszokottak, elvártak alapján cselekszünk.

Ennek ellenére ne hátráljunk meg, ha már egyszer az útra léptünk!

Második rész.