…amikor a tréning legelején is születnek már nagy felismerések…

Egy lóasszisztálta tréning kezdete néha már a lóval végzett konkrét gyakorlatok előtt megkezdődik…így történt ez a minap is, amikor az egyik kliensemet megkérdeztem ,hogy szeretne-e lovat választani, vagy én legyek az, aki választ neki. Ahogyan haladtunk ki a legelőre, éreztem a benne az ezzel kapcsolatos bizonytalanságot:

„Mit kezdek most ezzel a helyzettel, amikor nekem kell döntenem valami ismeretlenről?”

Kiértünk a karámba, ahol az egyik ló egyedül volt, majd tovább mentünk a legelőre, a lovak békésen legelésztek.

Három ló – három alternatíva

Mindhárom ló különböző „jelentéssel” bírt a kliens számára: az egyik a nyugalmat, a másik a vadságot, kihívást, a harmadik pedig az érdeklődést, a kedvességet jelezte…Ezután ismét feltettem a kérdést, hogy akkor kivel dolgozzunk. Igy, hogy mindhárom „alternatíva” rendelkezésre állt, még nehezebb volt a döntés. A kliensem akkor már abban sem volt biztos, hogy nem lenne-e jobb mégis, ha én választanék neki lovat, hiszen én ismerem őket. Ha viszont én választok, akkor elvész a szabad akarat…

Egy rövidebb, de nagyon mély beszélgetés alakult ki, amelynek végén megállapítottuk, hogy valójában „a ló” már az elején kiválasztotta magának a klienst, így rá esett a választás. Vele dolgoztunk, egy nagyon szép és hatékony tréning volt, amelynek során nagy felismerések születtek és amely után – szerintem – a kliensem készen áll arra a változásra, arra lépésre, ugrásra, amelyre most éppen szüksége van.

Az ilyen szituációk megmutatják azt, hogy hogy is vagyunk mi az életünkben a például a döntéshelyzetekkel. Hogy milyen félelmek, milyen érzések jönnek fel bennünk. A lóasszisztált tréning során lehetőségünk van ezeken a félelmeken, korlátozó mintákon, blokkokon dolgozni, ezeket feloldani, majd egy újfajta minőséggel folytatni a „mindennapi életünket”.

Külön öröm

A tréning egyik “bónuszszépsége” pedig az, hogy kliensem párja, aki elkísérte őt és a háttérben, látó-és hallótávolságon kívül várakozott, majd később megnézte a lovakat, közölte: egy ilyen foglalkozásra ő is eljönne. (Annak ellenére, hogy eddig gyakorlatilag mindenféle önismereti módszer elől elzárkózott…)