Támadt egy jó ötleted, amit minden áron szeretnél megvalósítani? Adódik a szakmai fejlődésedet elősegítő fantasztikus lehetőség? Mindezt boldogan és sugárzó mosollyal újságolod el a párodnak, mert reméled, hogy együtt örül veled, de az ő reakciója nem igazán mondható pozitívnak.

Lehet, hogy mindössze csak rossz napja van, hazahozta a munkahelyi stresszt, és azért nem tud együtt lelkesedni veled, és ha majd megnyugszik, akkor minden rendben lesz. Egy alkalommal ezt még elnézzük, elfogadjuk.

Korlátozottság

Viszont ha ez gyakran, szinte minden alkalommal így van, akkor komolyan el kell gondolkodni azon, hogy ez a kapcsolat jól működik-e.

A kiegyensúlyozott párkapcsolatban az egyik fél öröme a másik fél számára is öröm. Ha lehetőség adódik arra, hogy egyikünk fejlődjön szakmailag és/vagy emberileg is, akkor az a partner számára is jó, hiszen az elégedett, kiegyensúlyozott emberek harmonikus kapcsolatokat tudnak kiépíteni.

Amennyiben ez a támogató légkör hiányzik két ember között, akkor az adott párkapcsolattal alapjaiban van gond.

Támogatás nélkül az ember elhagyatottnak érzi magát, meginog a magába vetett hite, az önbizalma, kiváltképp akkor, ha a partnere, párja részéről még olyan kijelentések is elhangzanak, hogy: „te azt úgysem tudod megcsinálni”, „nem vagy rá képes”. Ha ez gyakran ismétlődő jelenség, akkor a semmibe vett partner egy idő után tényleg elhiszi, magára veszi a másik kijelentéseit, ezzel teljes mértékben korlátozva önmagát.

Tiszta szeretet

Egy őszinte, szereteten és bizalmon alapuló párkapcsolatnak azonban nem a korlátokról kell szólnia, hanem a közös felemelkedésről, egymás szabadságának és álmainak tiszteletben tartásáról, támogatásáról, hiszen ha a kapcsolaton belül mindketten önazonosak tudunk maradni, akkor hosszú távon sikeres lesz a két ember kapcsolódása.

A fent említett mérgező kijelentések, a nem támogató, bizonytalanságot sugárzó légkör azonban kikezdheti a kapcsolatot. A felek elveszítik a bizalmat egymás iránt, az egymást közti kommunikáció minősége is romlani fog, meglazul a kapcsolódásuk, az összetartásuk.

Ilyen helyzetben érdemes a párnak leülnie egymással, és megbeszélni azt, hogy vajon miért is alakultak így a dolgok, mi vezetett el idáig. A háttérben megbúvó igazi okot, problémát kell megkeresni és megoldani, természetesen akkor, ha ezt mindkét fél akarja.

Kapcsolódásaink

Olyan embereket vonzunk be az életünkbe, akiknek ott és akkor a helyük mellettünk van. Idő kell ahhoz, hogy a kapcsolódás olyan szintet érjen el, amikor elmondhatjuk azt, hogy ismerjük a párunkat. Ha bizonyos idő után úgy érezzük, nem tudunk együtt, párként működni, akkor lezárjuk azt a kapcsolatot és továbblépünk.

Azonban ha ezek a konfliktusok a már hosszabb ideje jól működő kapcsolatunkban jelentkeznek, akkor igyekszünk mindent megtenni azért, hogy megmentsük. Az emberek és a párkapcsolatok is folyamatosan változnak, fejlődnek. Párként általában együtt haladunk a fejlődés útján, de vannak olyan helyzetek, amikor elfejlődünk egymás mellett. Nem tud mindenki ugyanabban a tempóban haladni, ezt el kell fogadnunk.

Viszont, ha a pár egyik tagja nem is hajlandó a fejlődésre, mert valami akadályozza, megrekedt, akkor bizony komoly problémával kell számolnunk.

A működő párkapcsolat alapfeltétele az önmagunkkal való harmónia. Ha bennünk helyén vannak a dolgok, akkor tiszta szeretettel tudunk fordulni a párunkhoz is, aki azáltal, hogy érzi a szeretetünket, a támogatásunkat, biztonságban érezheti magát.

Minden mindennel összefügg, és a legapróbb változtatás is kihat az egész rendszerre.