Az ember életében bármikor eljöhet egy olyan pillanat, amikor úgy érzi, nem képes egyedül megbirkózni az éppen felmerülő nehézségekkel. A stresszes, pörgős mindennapok hatalmas nyomás alatt tartanak minket, így nem csoda, ha időnként azt érezzük, nem bírjuk tovább.

Döntéseinket igyekszünk jól átgondolni, mégis néha olyan válaszút elé kerülünk, ahol a jövőnk a tét. Ebben az esetben azonban nem vehetjük félvállról a dolgot, szeretnénk biztosan tudni, hogy jól fogjuk majd kezelni a megváltozott szituációt. Mielőtt a dilemmák sokaságára rámenne testi-lelki egészségünk, kérjünk segítséget egy life coachtól.

Mi is az az önismeret?

A Life Coaching folyamat alapvető és legelemibb része az önismeret fejlesztése. Az emberben felmerül az igény, hogy megértse saját személyiségének működését, jobban ki tudja használni a lehetőségeit és adottságait, hogy fejlessze, megvalósítsa és meghaladja önmagát. Persze most sokan döbbenten olvashatják ezeket a sorokat, mert abban a hitben élnek, hogy ők tökéletesen ismerik magukat, már nem érheti őket meglepetés önmagukkal kapcsolatban.

Mindez így lehet, egészen addig, amíg egy napon nem szembesülnek azzal, hogy teljesen másképpen viselkednek, reagálnak dolgokra, mint ahogy azt gondolták vagy szerették volna. Ekkor döbbennek rá, hogy a lelkünknek olyan összefüggésrendszere van, ami még saját magunk előtt is rejtve marad mindaddig, míg nem határozunk úgy, hogy fel szeretnénk tárni azokat.

Ez tipikus példája annak, hogy tudatosan próbáljuk meg élni az életünket, holott a tudatalattink az, ami befolyásolja a döntéseinket.

Ha az önismeretről beszélünk, akkor mindenkinek az a kérdés jut eszébe:

Ki vagyok én?

Persze válaszolhatunk erre, mondván, hogy a jelen pillanatban kinek és milyen embernek tartjuk magunkat. De ez csak a felszíni réteg megpiszkálása, hiszen nem tudhatjuk, hogy egy válságos, esetleg veszélyhelyzetben hogyan reagálnánk, vagy ha valaki megpróbál megalázni minket.

Életünk során a személyiségünk folyamatosan fejlődik, nincs olyan, hogy kész, befejezett személyiség. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, hogy ne legyenek olyan akadályok az életünkben, amik gátolhatnak minket, magabiztos tudással kell rendelkeznünk saját magunkkal kapcsolatban. Az önismeret legfontosabb alapfeltétele az, hogy tisztában vagyunk vele, hogy a lelkünk milyen módon tartja magát egyensúlyban. Az önismeret egy olyan törekvés, melynek során megpróbáljuk megérteni saját magunkat.

Út az önismeret felé

Önmagunk megismerése nem egyik pillanatról a másikra megy végbe, hanem egy folyamat, egy útkeresés, amelynek bizony vannak buktatói is, a pozitív hozadékai mellett.

Önismeret alatt nem arra gondolunk, hogy tudjuk, melyik a kedvenc ételünk, milyen hobbinak hódolunk szívesen, melyik színt kedveljük a legjobban, melyek a jó és a rossz tulajdonságaink. Az önismeret ott kezdődik, amikor keresni kezdjük a bennünk zajló események mélyebb összefüggéseit, amikor a saját kezünkbe szeretnénk venni az életünk irányítását.

Az önismeretnek különböző szintjei vannak:

  • a saját adottságaink, képességeink, korlátaink feltérképezése, mint például a tudásunk, a kitartásunk, a terhelhetőségünk, a konfliktus- és kudarckezelő képességünk.
  • a következő szint már egy mélyebb megismerést feltételez: a múltban ránk ható, befolyásoló tényezők hogyan alakították a személyiségünket.
  • az utolsó lépés során szembesülünk azzal, hogy mi hogyan látjuk magunkat, és hogy mások hogyan látnak minket, és az mennyire egyezik meg a saját magunkról kialakított képpel.

Life Coaching segítségével az önismeret felé

Az önmegismerési folyamat előrehaladtával egyre valósabban látjuk önmagunkat, a bennünk rejlő lehetőségeket, a határainkat, az erőforrásainkat, motivációnkat. A Life Coaching ebben (is) segítségünkre lehet.

A coach az ülések során olyan kérdéseket tesz fel, amely világossá teszi számunkra, hogy mik is azok a célok, amiket el szeretnénk érni. Beszélgetések alkalmával lehet, hogy olyan mélyen elrejtett vágyak, álmok kerülnek majd elő, amelyekről már mi magunk is megfeledkeztünk.

A konzultációk során mindig az ügyfél határozza meg, hogy mi legyen az a téma, amivel a coach segítségével foglalkozni szeretne, mi az az életterület, amin változtatni akar. Mert az akarás a legfontosabb, hiszen az első lépést mindenkinek magának kell megtennie.

Lehet, hogy az lesz a legnehezebb, de ha belevágunk, akkor hatalmas lépést tettünk azért, hogy olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk. A coach által feltett célzott kérdések és az általa kialakított terv pedig segít abban, hogy az ügyfél által legjobbnak vélt megoldást megtalálja, mellette áll, hogy ráléphessen az útra, ami a céljai eléréséhez vezet.

A rögös úton

A Life Coaching folyamat a jövőre koncentrál. A jelen pillanatban adott helyzetből kiindulva segít abban, hogy a kitűzött célkat elérjük, magabiztosan haladjunk az álmaink felé, ezáltal az önbizalmunk is nőni fog, mert tisztában leszünk azzal, hogy mik az erősségeink és a gyenge pontjaink.

Az önismeret nem egy könnyű feladat. Olykor kemény szembesülésekkel jár, néha szenvedéssel, hiszen a belső változás nem mindig problémamentes, keményen meg kell dolgozni érte.

A coach segítségével átlendülünk ezeken a mélypontokon, amelyek azt bizonyítják, hogy nagyon komoly belső munka folyik, mely a folyamat végén megtérül.

El kell hinned, hogy csoda az életed!

Az önismeret kihat életünk minden területére, hiszen tulajdonképpen újjászületünk. Elengedjük a korábbi hitrendszereinket, a helyébe új érkezik, egy jobb, boldogabb. Kiegyensúlyozottabbak leszünk, lelkünk egyensúlyba kerül, így a körülöttünk lévő világ is, a dolgok sokkal egyszerűbbek lesznek majd.

Ez azonban kizárólag csak rajtunk áll, hiszen ha megismerjük önmagunkat, vagyis tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel, a korlátainkkal, akkor a saját boldogságunk megteremtőivé válunk.